Wopke Hoeksma…wie kent hem niet? Je zou denken na een drama periode als minister van buitenlandse zaken in de corona tijd, je zulke mensen niet weer ziet. Maar niks is minder waar. Ze lijken alleen maar betere posities te krijgen. Zie Rutte…die is nu NAVO baas. Dus ja waarom Wopke geen Eurocommissaris? In ieder geval presenteert Wopke Hoekstra – maanden later dan gepland – het nieuwe klimaatdoel van de EU voor 2040: met een reductie van 90% in broeikasgasuitstoot ten opzichte van 1990. Dit vormt een tussenstap richting klimaatneutraliteit in 2050.
De NOS meld dat Hoewel Hoekstra vasthoudt aan het 90%-doel, hij probeert hij landen over de streep te trekken met verzachtende maatregelen, zoals het toestaan van beperkte (maximaal 3%) uitstoot-compensatie buiten de EU. Deze maatregel stuit op kritiek van wetenschappers en politici die vrezen voor verminderde effectiviteit en controleerbaarheid. Binnen de EU woedt debat over ‘achterdeurtjes’ en versoepelingen, en de komende maanden beloven zware onderhandelingen. Hoewel het doel op papier overeind blijft, is het onzeker of het in de praktijk gehaald gaat worden.
Wat niet word gezegt door de NOS.
Naast dit streven van Wopke Hoekstra wordt er niet stil gestaan door de NOS over de prijs wat dit gaat kosten voor de EU… Namelijk ongeveer tussen de 620-700 miljard per jaar! (bovenop bestaande investeringen). Dat zijn de ramingen van de Europese Unie zelf, wat ongeveer neerkomt op 3% van het bbp (Bruto nationaal product) van een land in de EU.
Dit komt dus nog boven alle andere kosten die in de lucht hangen zoals bijvoorbeeld het plan voor de 5% Navo defensie norm per jaar tegen 2035, De huidige 2% mag dan jaarlijks worden verhoogd.
En dan hebben we het nog niet over de rest zoals de kosten voor asiel opvang, stikstof (schade aan economie = 28 miljard) beleid en al die andere “crisissen”. Dit staat zelfs allemaal nog los van de standaard zaken zoals de zorg, het onderwijs, etc.
Zoals je ziet word er een enorme last op de Nederlandse (en Europese) burger gelegd en de vraag is: Hoe lang is dit allemaal nog houdbaar? Naast dat alles al veel duurder is geworden, gaan we dus ook steeds meer belast worden.
Het belletje gaat een keer knappen. De vraag is dan, wat gaan we dan doen? Een global reset?